Aktualno Županija

Sve više žrtava seksualnog nasilja i u Karlovačkoj županiji, a mnogi i ne znaju da to nije isključivo silovanje – kreće edukacija učenika, štićenika i zaposlenika Koraka

– Bilo je dosta medijski eksponiranih slučajeva seksualnog nasilja; takve stvari se događaju i u našem gradu i županiji, a kako smo primjetili da među našim korisnicima i korisnicama ima onih s iskustvom seksualnog nasilja, uvidjeli smo potrebu da im još više pomognemo i specijaliziramo se uže na tom području, kazala je na današnjoj pressici Davorka Bišćan iz Ženske grupe Korak, najavljujući novi projekt Korak do podrške.

Njime će zaposlenice Koraka, žrtve obiteljskog nasilja – oba spola, i djeca i odrasli, oni koji se obrate Koraku za pomoć ili već jesu njihovi štićenici – te učenici osnovnih škola, biti educirani o seksualnom nasilju. Jer nasilje nije, pojasnila je Bišćan, isključivo silovanje, kako žrtve nerijetko misle, nego i seksualno uznemiravanje i bludne radnje pa mnogi odmah i ne shvate da su nečije žrtve.

– Radimo sa žrtvama sviih oblika nasilja i seksualno nasilje je dosta zastupljeno među našim korisnicima samo što za razliku od nekih organizacija koje se primarno bave seksualnim nasiljem, mi u Koraku kod naših korisnica to seksualno nasilje otkrijemo tek s vremenom.. Većinom nisu svjesne da proživljavaju seksualno nasilje u brakovima, partnerskim odnosima i naknadno shvate, ispričaju da su ga doživjele, da su mislile da to tako mora biti… Zato smo odlučili educirati i žene i djecu koji dolaze k nama, objasnila je Bišćan.

Educirat će i 20-ak osnovnoškolaca koji će, obzirom da se u ranijim projktima to pokazalo dobrim, potom o seksualnom nasilju educirati svoje vršnjake, te izraditi preventivni program kako bi mlade generacije prepoznale seksualno nasilje i kakva ponašanja jesu, a kakva nisu dozvoljena.

Jer žrtve seksualnog nasilja nerijetko su stariji maloljetnici ili tek punoljetni, kojih sve više dolazi po pomoć u Savjetovalište, dok je među žrtvama obiteljskog nasilja čak njih 70 posto iskusilo i seksualno nasilje. Pomoć Koraka mogu zatražiti na njihovoj FB stranici, e-mail [email protected], telefon u uredu 600 392 ili od 0-24 sata na SOS telefon 655 925.

– U odnosu na prošlu i posljednjih godina, kada su bila 1 ili 2 slučaja godišnje, sada ih je više od pet. Nije to velika brojka, ali i jedna osoba koja nam se javi zaslužuje adekvatnu brigu i podršku s naše strane, rekla je Bišćan.

Projekt Korak do podrške traje šest mjeseci, edukacije će provoditi stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, te iz Beograda, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sa 74.000 kuna. (KAportal.hr)