Aktualno Županija

Podnevna pressica – u Karlovačkoj županiji 16 pozitivnih na koronavirus

U Karlovačkoj županiji trenutno je 16 pozitivnih na koronavirus. Dr. Biserka Hranilović je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Stožera CZ Karlovačke županije rekla da je bitno da se svi koji osjete simptome prisjete svih svojih kontakata kako bi se i kod njih moglo prevenirati širenje virusa.

Četiri oboljele osobe su u kućnoj izolaciji, četiri nemaju ovog časa nikakvih simptoma, dobro se osjećaju i ne zahtijevaju liječenje i imaju mogućnost kućne izolacije. Oni su upućeni u mjere koje moraju provoditi i moramo biti svjesni da će se broj oboljelih znatno povećavati i odlučiti da sačuvamo naše resurse, smještaj za teško oboljele, rekla je dr. Hranilović.

Kazna za kršenje samoizolacije je osam tisuća kuna no bitno je da se oni vrate u svoje kuće, svi koji su zatečeni su se vratili i dalje ovu odredbu nisu kršili.

Na snazi je Odluka o ograničavanju kretanja između gradova osim uz važeće propusnice, no i Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije napominje da se one ne mogu i ne smiju zloupotrebljavati.

– Nemojte tražiti nešto za što nije nužno izdavati propusnicu, rekao je Goran Franković.

Kako kaže, primjetili su da se u trgovačkim centrima stvaraju gužve izvan prostora. To se ne smije događati već moraju biti odmaknuti najmanje dva metra. Grupiranje ispred prostora, bez obzira kojeg također mora biti pod nadzorom, u protivnom reagirat će nadležna tijela i zatvarati takve objekte.

Policija provodi kontrolu svih odluka o pridržavanju mjera a načelnik PU karlovačke Darko Bratić je rekao da se uglavnom odluke poštuju. Policiji nadzor kretanja provodi na 12 točaka u Karlovačkoj županiji.

– Policija osigurava karlovačku bolnicu ali i dva objekta karantenskog tipa u Vojniću i Grabovcu kod Rakovice, rekao je Bratić. Policija kontrolira i poštivanje mjere samoizolacije a utvrđeno je 38 kršenja.

Policija je vršila kontrolu i među vikendašima koji su pristigli nakon potresa u Zagrebu. Izvršili su provjere na 80 objekata bilo je 46 građana – vikendaša i niti kod jednog nije utvrđena mjera kršenja samoizolacije.

Kontrola migranata i onemogućavanje ulaska u Hrvatsku vrši se u prostoru granične crte i u tom smislu nema bojazni pojave tih ljudi u urbanim sredinama i građanima, rekao je još Bratić. (KAportal.hr)

Snimka pressice