Aktualno Županija

Zdravstvo u Karlovačkoj županiji stabilno – danas dobivaju dodatnu opremu, sve intervencije se odvijaju, funkcionira sanitetski prijevoz

– I što se tiče Zavoda za hitnu medicinu i općenito u Karlovačkoj županiji, stanje je stabilno. Normalno se odvijaju sve intervencije na terenu, bilo da su hitne neovisno za COVID 19 ili vezane za njega. Dobro funkcionira integracija sanitetskog prijvoza i Zavoda za hitnu medicinu po pitanju COVID-a i mjera i naputaka koje smo dobili od Stožera civilne zaštite RH i HZZHM. Što se tiče stanja opeme, upravo je u tijeku raspodjela na terenu po zdravstvenim ustanovama, po prioritetima – bolnice, Zavod za hitnu medicinu, domovi zdravlja itd. Stigla je i oprema za operativne snage civilne zaštite i danas će sva oprema, sukladno prioritetima i potrebama s terena, biti tamo, izjavio je na današnjoj pressici Stožera civilne zaštite Nikša Antica, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Kazao je i da Zavod ne odbiva niti jedan prijevoz, ni intervenciju, pridržavajući se striktnih pravila uz koje mjere zaštite ih obavljati.

– Povezani smo sustavom gdje se vide podaci o pacijentu pa i je li netko u samoizolaciji i mi na sve intervencije odlazimo u propisanoj zaštitnoj odjeći. Na one koje nisu tretirane kao sumnje na COVID 19, izlazi se s kirurškom maskom, rukavicama i zaštinim naočalama, a ukoliko je sumnja na koronavirus, a pacijent je životno ugrožen, izlazi tim Hitne medicinske pomoći onda u potpunoj opremi: kombinezonu, nazuvcima, rukavicama i maskama. Ako je samo sumnja, a pacijent nije životno ugrožen i dobrog je stanja, u suradnji s prijavnodojavnom jedinicom sanitetskog prijevoza, ovisno o kojem se gradu ili općini radi, izlazi tim sanitetskog prijevoza i taj pacijent se vozi, zbrinjava ili se vozi na bris, pojasnio je Antica, dodavši da se i vozila nakon intervencija dekontaminiraju i dezifinciraju po propisima HZZJ.

Najavio je i da će ovaj tjedan stići i viziri, kao dodatna zaštita uz već postojeću propisanu zaštitnu opremu, za zdravstvene djelatnike koji su u neposrednom kontaktu s pacijentima. (KAportal.hr)