Aktualno OG sada Ogulin

I ogulinski obrtnici na mukama zbog koronavirusa

Cijela situacija s aktualnom pandemijom koronavirusa, osim posljedica koje ima po zdravlje ljudi te stabilnost zdravstvenog sustava općenito, izazvala je, do sad, neviđen udar na gospodarstvo diljem svijeta. Niti Hrvatska ne predstavlja izuzetak, pa je Vlada RH usvojila tzv. travanjski paket mjera za pomoć posrnulom gospodarstvu.

U “Temi dana” Radio Ogulina novinari su jučer od zamjenika predsjednika ogulinskog Udruženja obrtnika Dalibora Turkalja pokušali dobiti odgovore na pitanja kakva je trenutna situacija na našem ogulinskom području.
Prema njegovim riječima, tijekom 2018. i 2019. godine, na području Karlovačke županije i grada Ogulina evidentiran je zapažen porast broja novih obrta i gospodarske aktivnosti. Tako je 31. prosinca 2019. godine u Karlovačkoj županiji bilo evidentirano 1930 obrta, što je oko 100 obrta više no godinu ranije. Na ogulinskom području krajem 2019. godine djelovala su 372 obrta, dok ih je krajem 2018. bilo 343. Na današnji dan na našem području, inače, registrirano je 376 obrta.

Cijela ova situacija s koronavirusom stvari je dobrano unazadila. Dalibor Turkalj  je rekao da je jako teško govoriti o tome koliko je, uslijed cijele situacije, trenutno obrta ugašeno, ili koliko će ih se ugasiti, kao i koliko je, posljedično, radnika ostalo, ili će ostati bez posla. Stanje je neizvjesno i mjenja se, gotovo, iz minute u minutu.

Na  pitanje razmišljaju li ogulinski obrtnici o otpuštanju radnika, Dalibor Turkalj je rekao:

“Više sam u kontaktu sa ugostiteljima, svi žele mjere otpuštanja, ali iako prve Vladine mjere nisu nikome “sjele” vidljivo je da se sve mijenja iz minute i minutu, te im savjetujem da sačekaju s odukom. Dobivat ćemo 4 tisuće kuna mjesečno za radnike, a to nije loše s obzirom da prosječno oni sada dobiju plaću od oko 4,5 tisuće kuna. Naravno, ako zadovoljavamo sve uvjete. Već smo se  morali  kreditno zaduživati,  a sada ćemo sigurno morati i nova.”

Zamjenik predsjednika ogulinskog Udruženja obrtnika uglavnom je zadovoljan Vladinim, tzv. travanjskim, paketom mjera za pomoć gospodarstvu, iako će se o mnogim detaljima u narednim danima još pregovarati na nacionalnoj razini.

Podsjećamo da je nedavno i u gradskoj upravi održan i sastanak predstavnika ogulinskog Udruženja obrtnika sa ogulinskim gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, upravo na temu pružanja pomoći lokalnom gospodarstvu i obrtnicima.

Kakav je stav iznio gradonačelnik na ovom sastanku, doznajemo u nastavku od našeg sugovornika:

“Treba znati što on može kao gradonačelnik, a što mora  Gradsko vijeće. Gradonačelnik je obećao da će se stopirati ovrhe i kamate na opomene za plaćanja prema lokalnoj samoupravi, a razmišlja i o interventnom  fondu za pomoć poduzetnicima. U dogovoru s gradskim tvrtkama još će vidjeti mogu li oni još na čemu za nas ostvariti uštede”.

Dalibor Turkalj je na samom kraju razgovora svim obrtnicima i njihovim radnicima uputio slijedeću poruku:

“Situacija je teška, ima i među nama loših poslodavaca, ali sve manje. Treba biti strpljiv, ne treba vršiti nagle poteze”.