Aktualno Županija

Županija sa 4 milijuna kuna pomaže roditeljima koji su ostali bez plaće ili im je smanjena

Za svako dijete, ovisno o prihodima, mjesečno 200 do 300 kuna

Ispunjavaju li uvjete, ovaj „dječji doplatak” ne znači da roditelji više neće dobivati onaj državni

Roditelji u Karlovačkoj županiji koji su zbog koronakrize ostali bez plaća ili su im smanjene, bez obzira imali jedno ili više djece, ukoliko mjesečni prihod po članu obitelji ne prelazi 2.000 kuna, dobivat će doplatak za djecu.

Najavljeno je to na današnjem predstavljanju nove županijske mjere pomoći građanima, za koju će ove godine biti osigurano 4 milijuna kuna. Sutra, doduše, rebalans proračuna pa tako i ovaj novi program, treba potvrditi Županijska skupština, no obzirom i na odnos snaga i na sadašnju situaciju, to će biti samo formalnost.
Iznos pomoći po djetetu ovisit će o prihodovnom cenzusu pa će tako, pojasnila je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, obitelji čiji su prihodi po članu do 1.000 kuna po svakom djetetu dobivati 300 kuna, one koje po članu imaju do 1.500 kuna dobivat će 250 kuna, dok će obitelji koje mjesečno po članu imaju prihod do 2.000 kune za svako dijete dobivati 200 kuna.

Ali, pravo na takvu županijsku pomoć imat će samo oni čiji su se prihodi smanjili, ili još gore, sveli na nulu, zbog koronakrize. Zahtjeve će trebati podnijeti do 25. u mjesecu za prethodni mjesec, a ova pomoć će se moći ostvariti od 1. svibnja do 31. prosinca ove godine. Bude li za to potrebe, novac za ovaj fond u županijskom proračunu će biti i 2021.

– Na primjer, kuharica koja je imala plaću 6.500 kuna, a sada ima 4.000 kuna jer je poslodavac zatražio potporu, dok njen suprug i dalje radi za 3.500 kuna i imaju dvoje djece, imat će pravo na 200 kuna po djetetu jer imaju 1.800 kuna po članu obitelji. Ali, majstor koji i prije i sada ima plaću 6.500 kuna, a supruga mu je nezaposlena, neće imati pravo na doplatak jer se životna situacija nije promijenila, ilustrirala je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar i dodala kako se cenzus ubuduće može i korigirati, primjerice na 2.500 kuna po članu obitelji jer žele planirani novac utrošiti na pomoć obiteljima čiji su budžeti drastično pogođeni u ovoj krizi.

Koliko bi obitelji moglo posegnuti za ovakvom pomoći, za sad se ne može predvidjeti jer, primjerice, po riječima dožupanice Martine Furdek Hajdin, do sad su Zavodu za zapošljavanje u Karlovcu poslodavci podnijeli 1.500 zahtjeva za očuvanje radnih mjesta i pokrivanje gubitaka pa iako je broj radnika na koje se to odnosi puno veći, neki su poslodavci zatražili obje vrste pomoći. Ono što se sada zna je da je trenutno nezaposlenih u Karlovačkoj županiji 4.000; donedavno ih je bilo 3.436.

Na ovakav vid pomoći za djecu Županija se odlučila jer se dječji doplatak, onaj „državni”, određuje prema prihodima za prošlu godinu, ne sadašnjim. Korištenje takvog dječjeg doplatka ne isključuje mogućnost ovog „županijskog”. (kaportal.hr)