Aktualno Županija

Čak i “propala” sisačka industrija izvozi bitno više roba u inozemstvo od karlovačke – “šiju” nas još neki za koje obično mislimo da su lošiji

Loša je vijest što nas “šiju” županije za koje smo ili mislili da smo u odnosu na njih oduvijek superiorni, ili za koje smo mislili da su im industrije u potpunosti propale.

Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Karlovačka županija je izvezla u inozemstvo roba u vrijednosti dvije milijarde i 280 milijuna kuna u 2019. godini, što je stavlja na 12. mjesto u Hrvatskoj. Dobra je vijest što je u isto vrijeme u Karlovačku županiju uvezeno roba u vrijednosti od milijardu i 966 milijuna kuna što će reći da Karlovačka županija bilježi robni trgovinski suficit s inozemstvom. Loša je vijest što nas “šiju” županije za koje smo ili mislili da smo u odnosu na njih oduvijek superiorni, ili za koje smo mislili da su im industrije u potpunosti propale.

Recimo, Sisačko – moslavačka županija za koju mislimo da je industrijska proizvodnja u Sisku samo daleka prošlost u 2019. izvezla je roba za 3 milijarde i 537 milijuna kuna, dakle za skoro 100 milijuna eura više od Karlovačke čija se prerađivačka industrija, kao dobro drži. No dobro, Sisak ove brojke vjerojatno treba više zahvaliti Kutini koja je nakon propasti Željezare pa i posrnuća Rafinerije sad puno jači gospodarski centar.
Krapinsko – zagorska je na sličnoj razini, baš kao i Koprivničko – križevačka.

Nešto izvozno uspješnija od Karlovačke županije je i Brodsko – posavska županija s 2,38 milijardi kuna izvoza, a od nas nije daleko ni Vukovarsko – srijemska s 2,11 milijardi kuna za koju uvijek imamo predodžbu da ratom devastiranu prerađivačku industriju nikad nije revitalizirala. Varaždinska je najuspješnija izvozna županija u Hrvatskoj sa 7,28 milijardi kuna izvoza, tri puta više od Karlovačke županije. Doduše, oni i mnogo uvoze pa im je izvozni saldo u tankom minusu.

Najmanje izvozno orijentirane županije u Hrvatskoj u 2019. godini bile su Ličko-senjska s manje od 500 milijuna kuna izvoza, a debelo na dnu je Dubrovačko-neretvanska koja izvozi roba u vrijednosti od tek 200 milijuna kuna.(KAportal)