Aktualno OG sada Ogulin

Dr. Igor Tripalo: “Kad se nešto potpiše, onda se to treba i poštivati!”

Danas su održani pregovori između pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata, o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi. Sindikati zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi izvijestili su uoči sastanka s predstavnicima Vlade kako im se članstvo izjasnilo da će odbiti novu Vladinu ponudu, dok su iz sindikata obrazovanja i znanosti poručili da je riječ o privremenom odricanju, ali da će ponudu prihvatiti.

Povodom toga u program Radio Ogulina javio se liječnik iz ogulinske bolnice dr. Igor Tripalo, dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata. S obzirom da je osobno sudjelovao u pregovorima s predstavnicima Vlade RH, pojasnio je zašto su odbili prijedlog Vlade:

“Kao što znate, Vlada je predložila storniranje ovih 2% povećanja u lipnju i listopadu, pregovarano je da ćemo regres dobiti u kunama, a ne u nekakvim CRO karticama i o storniranju dogovora o božićnici. O božićnici ćemo raspravljati u desetom mjesecu. Mi na to nismo pristali. Zašto? Zato što je hrvatsko zdravstvo i socijalna skrb u ovim teškim trenucima koronavirusa napravilo izvanredne poslovne rezultate. Kao što možda i znate, mi smo jedna od najboljih država Europske unije po stopi oboljelih i po stopi smrtnosti. Većina zemalja je u tim teškim trenucima povisila plaće doktorima i medicinskom i drugom osoblju, čak i Srbija 20%, a nama, normalno, hoće smanjiti plaće! Na drugu stranu, jako se pogoduje prosvjeti, ja ne znam čime su oni to zaslužili. Kao, oni su uvelike doprinijeli zaustavljanju širenju koronavirusa. Mi jednostavno smatramo da smo napravili veliki posao, a pogotovo će se to vidjeti sad kad su jako brzo otvorene granice Republike Hrvatske, pogotovo kad dođe, ja se nadam, vrlo dobra turistička sezona, za razliku od pretpostavki od prije par mjeseci”.

Na pitanje s čime bi konkretno bili zadovoljni, dao je slijedeći odgovor:

“Kad se nešto potpiše onda se to treba i poštivati. Znači, mi smo to potpisali, 2% plus 2%, ali naša osnovna stvar, još s ovom Vladom pregovaramo. Da li oni imaju dobru namjeru ilinemaju, ja to ne mogu znati, ali da nam se riješi reprezentativnost, da za liječnike ne pregovara tehničko osoblje i srednjemedicinski kadar. To nam ova Vlada nije napravila, unatoč svim pokušajma, jesu li bili iskreni ili ne? To je jedna stvar.
Druga – uopće se ne zna kako će nam se vratiti novci koji su nam nepravedno uskraćivani. Znači, mi svi smo imali prekovremene sate koji nam nisu adekvatno isplaćivani ,nego su nam uzimali novce. Što se tiče Vlade RH i ministarstva, nema nikakvog modusa kako će se liječnicima vratiti novci, hoće li u ratama, to traje već sedam godina, a kamata ide. Mi možemo čekati, mi smo dobili pravosudnu odluku, ali kamate idu i te će kamate normalno platiti država ili bolnica, a mi ćemo ih dobiti”.

Dr. Tripalo u nastavku otkriva postoji li eventualna mogućnost za izbijanje štrajka liječnika:

“Mi kao nereprezentativni sindikat nemamo pravo na štrajk, ali mi imamo, kako ja u Ogulinu, tako i svi drugi sindikalni povjerenici u RH,  povučene suglasnosti za rad preko 48 sati. Znači, mi samo tražimo da radimo 48 sati što je po zakonu, a ne da kršimo zakon i da nam se to onda još i adekvatno ne isplati. Mi imamo sve potpisano i mi, ako urudžbiramo te naše suglasnosti koje smo opozvali, mi za 30 dana ne moramo raditi preko 48 sati. To je naš alat, sindikalni alat koji je jako dobar i koji dovodi zdravstvo RH u kolaps”.

Kako bi se takav scenarij mogao odraziti na pacijente, pitanje je na kojeg dr. Tripalo odgovara:

“Pacijenti nikad nisu ispaštali, ni kad smo mogli štrajkati, ni kad nismo, ali ako mi ne budemo radili preko 48 sati, što nas nitko ne može natjerati, onda normalno da će se povećavati liste čekanja, kako za operacije, tako i za dijagnostičke pretrage, preglede i ostalo”.

Kako i kada će se na kraju okončati ova priča još je nepoznato, ali nadamo se da će to biti uskoro na radost sindikata, ali i svih građana kojima je nužna zdravstvena skrb. (radio-ogulin.hr/ogportal)(foto:Ranko Suvar / CROPIX)