Aktualno Županija

Najavljeno otvaranje malograničnih prijelaza prema Sloveniji – na red prvo dolaze oni veći i prometniji

Od ponedjeljka veći malogranični prijelazi na hrvatsko-slovenskoj granici trebali bi biti otvoreni za pogranični promet. Nema informacija hoće li biti otvoreni oni u Karlovačkoj županiji, odnosno u Prilišću, Pravutini, Vivodini i Kaštu?

U tijeku su razgovori između slovenske i hrvatske policije o otvaranju većih malograničnih prijelaza na hrvatsko – slovenskoj granici, potvrdilo je to slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova te prema njihovim informacijama do njihovog otvaranja trebalo bi doći u ponedjeljak 15. lipnja 2020. godine, dok se otvaranje svih malograničnih prijelaza na hrvatsko slovenskoj granici očekuje dva tjedna kasnije, 29.lipnja 2020. godine

Naime, gotovo već tri mjeseca na temelju odluke Slovenije i Hrvatske, svi granični prijelazi za pogranični promet, njih ukupno 27, privremeno su zatvoreni 18. ožujka 2020.godine zbog prevencije širenja infekcije novim koronavirusom.
– Za to vrijeme putnici koji namjeravaju prijeći granicu između Slovenije i Hrvatske mogu koristiti isključivo granične prijelaze za međunarodni promet, stoji u službenom priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

U Karlovačkoj županiji postoje ukupno četiri malogranična prijelaza koju su ovom odlukom privremeno zatvorena te time uvelike otežala život u pograničnim područjima. Mještanima pograničnih područja Ozlja, Kamanja, Žakanja i Ribnika u ovoj situaciji isključivo su prometno povezani sa susjednom Slovenijom preko međunarodnog graničnog prijelaza Jurovski Brod, koji je i u redovitom radu zbog svoje važnosti za cijelo područje Karlovačke županije izrazito prometno opterećen, te stoga dnevne gužve ni prije ni sada nisu rijetkost. Dok na dugoreškom području, zatvaranje malograničnog prijelaza u Prilišću, promet se u potpunosti preusmjerio na stalni granični prijelazi u Pribanjcima.
Policijska postaja Ozalj na karlovačkom području broji najveći broj malograničnih prijelaza sa susjednom Slovenijom, onaj u Pravutini, Kaštu i Vivodini te Obrežu koji od prije nije u funkciji. Odlukom o zatvaranju pograničnih prijelaza najviše su pogođeni mještani vivodinsko – žumberačkog područja, koji se nalaze na samo zelenoj granici sa susjednom Slovenijom te im putovanje na posao ili odlazak na njivu ili vinograd preko granice, od nekadašnjih desetak minuta, sada traje i preko sat vremena.

Zašto se tek sada kreće s popuštanjem ograničenja putovanja na pograničnim područjima, i to samo na većim malograničnim prijelazima, javnosti je nepoznato a mnogi smatraju da je ovako dugo zatvaranje bilo besmisleno. Naročito u situaciji kada je ionako putovanje preko malograničnim prijelazima dozvoljeno za državljane države članice Europske unije, koji već mjesec dana mogu slobodno putovati preko glavnih graničnih prijelaza. /KAportal)