Aktualno Županija

Županijski stožer: Dobra epidemiološka situacija i u Karlovačkoj županiji neće biti lockdowna

Sve odluke koje se tiču lockdowna od sada se donose na nivou županija, gradova i općina. Upoznati su s tim i načelnici gradskih i općinskih Stožera civilne zaštite na jutrošnjem sastanku sa županijskim načelnikom Josipom Ribarom.

-Ako ćemo i dalje imati dobru epidemiološku situaciju nećemo ići ni u kakave zabrane ni okupljanja ni svadbi ili nečeg drugog. To ne znači da, ako ćemo imati lošu situaciju za nekih mjesec dana, da nećemo morati ići prema nacionalnom stožeru i ograničiti npr. svadbene svečanosti na 50 ili slično, rekao je za Radio Mrežnicu načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačka županije Josip Ribar.

Gradski i općinski stožeri moraju pratiti situaciju
Stožeri će sada na gradskim i općinskim razinama morati budnije pratiti situaciju u svojim sredinama i brzo reagirati u slučaju pojave žarišta zaraze.

Tamo gdje se ona pojave doći će do zatvaranja. Kao primjer Ribar navodi proboj virusa u neku školu . – Tada će se zatvoriti samo ta škola, ostale će raditi, ali ako se zaraza pojavi na nekoj svadbenoj svečanosti tada će se ograničiti sve takve svečanosti na području cijele županije, pojašnjava Ribar.

Ovisimo sami o sebi
No, da stvare ne bi bile gore od ovoga sada građani trebaju i sami preuzeti dio odgovornosti.

– Apeliram na stanovnike Karlovačke županije da se pridržavaju svih mjera, da budemo pametni kao i do sada, da imamo ovakvu epidemiološku situaciju. Mi kao županijski stožer to ćemo pratiti preko općinskih i gradski, i nećemo donositi nikakve odluke što se tiče restrikcija i zatvaranja. Znači, ostat će sve kao i do sada – moći će se održavati svadbe, rad kafića bit će kao i do sada… Prevedeno, ovisimo u ovom slučaju sami o sebi.(radio-mreznica)