Aktualno OG sada Ogulin

Doule, nositeljice društvenih promjena, održale skup na Bjelolasici

Druga B doula obuka po redu održana je na Bjelolasici. To je internacionalna obuka u kojoj su okupljene žene iz Slovenije, Hrvatske, Srbije , te Bosne I Hercegovine. Oduševljene su Bjelolasicom i  našim krajem.
Obuku je prošlo 12 novih polaznica koje su  postale doule , koje će pripremati žene za porod, babinje i majčinstvo i koje će, kažu, unijeti promjene u naše društvo.
Imali smo priliku  razgovarati s njima, te saznati malo više tko su doule, što točno one rade i  kako rade.

LELE JASMINA BRKOVIĆ I JELA RAVNJAK , doule su već godina , aktivno se bore da se poštuju ženska prava u porodu, trudnoći , babinju i svakodnevnom životu. One na to gledaju na kao na veliku transformaciju žene, te smatraju da  bi kao zajednica trebali održati priznanje ženi, te svemu kroz što su  ona i njezino tijelo u fazi poroda  prošli.

Duole su osobe koje ženama pomažu kroz različite faze trudnoće i poroda , a njihova vrijednost danas se sve više prepoznaje.
Osim uobičajenih usluga i susreta, one se bave i edukacijama, a njihov primarni cilj su online edukacije , jer kako  kažu, na taj način mogu lakše pristupiti ženama u manjim sredinama.
Na ovoj edukaciju okupljene su žene koje su već prošle međunarodnu obuku za doule, koja nije u potpunosti prilagođena  naš im uvjetima rađanja. A ova obuka specijalno je prilagođena za ovo podneblje.

Žene/doule se odlučuju na doulastvo kako bi obogatile svoju primarnu struku, pa obuku pohađaju žene različitih struka, psihologinje, fizioterapeutkinje, ali i ekonomistice i žene ostalih zanimanja.
Doulastvo je u našem kraju slabo zastupljeno i nije tako popularno. Pitali smo ih kako postići da se vrijednost doula prepozna !?
Jasmina i Jela smatraju da je potrebno još puno godina da se nešto postigne u našem društvu , ali i da treba djelovati odmah sada , ne treba čekati bolje uvijete.

Ovim putem apeliraju da se što više zainteresiranih žena educira, jer ih je u Hrvatskoj jako malo. Njihov rad i  sve informacije u svezi edukacija i doulastva mozete pogledati na linktr.ee/leledoula.