Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Policija: Mi nemamo veze s tekstom koji kruži društvenim mrežama. Ne razbijajte stakla automobila

Kažu kako u slučaju da netko primijeti psa u automobilu, treba zvati njihove službenike, a ne sam rješavati situacije

Društvenim mrežama počela su se širiti navodna uputstva policije u kojima im se savjetuje da, u slučaju pronalaska životinje zaključane u automobilu, snime prizor, registracije automobila i da onda razbiju staklo. U tom slučaju neće odgovarati za nanesenu štetu.

Provjerili smo je li to istina i iz policije nam kažu – ne, te upute nisu dali oni. Naime, ako vidite životinju u automobilu, nazovite ih, oni će doći. Ako razbijete staklo da biste izvukli psa vam, svejedno će se na vas primijeniti članak 235. Kaznenog zakona u kojem je propisano kazneno djelo „Oštećenje tuđe stvari“.

  • Apeliramo na građane da u takvim situacijama samoinicijativno ne poduzimaju radnje, već da obavijeste policiju kako bi policijski službenici izašli na mjesto dojave i poduzeli nužne mjere i radnje – pojašnjavaju iz policije.
    U svakom slučaju, kažu nam, kada građani na bilo koji način dođu do saznanja da je počinjeno kazneno djelo ili prekršaj, o navedenom trebaju obavijestiti policiju pozivom na 192 kako bi policijski službenici izašli na teren i poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.
  • U opisanom slučaju u kojem je ugrožen život i zdravlje životinje, svakako je potrebno izvijestiti i veterinarsku inspekciju te komunalno redarstvo – ističu iz policije. (jutarnji.hr)