Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sj. Koreja lansirala projektil 10 puta brži od zvuka, prešao 700 km

Čini se da je Sjeverna Koreja u utorak testirala balistički projektil koji bi mogao biti napredniji od hipersoničnog projektila koji je lansirala prije manje od tjedan dana. Prve procjene pokazuju da je projektil prešao više od 700 km do maksimalne visine od 60 km uz brzinu do 10 puta veću od brzine zvuka (12.348 km/h), priopćila je južnokorejska vojska.
Testiranje koje su osudili Washington,Tokio i glavni tajnik UN-a, provedeno je nakon novogodišnjeg obećanja sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da će ojačati vojsku najsuvremenijom tehnologijom, dok istodobno nema pomaka u pregovorima s Južnom Korejom i SAD-om.

  • Ocjenjujemo da je ovo naprednije od projektila koji je Sjeverna Koreja lansirala 5. siječnja, iako južnokorejske i američke obavještajne službe još provode detaljnu analizu, dodaje se u priopćenju južnokorejske vojske. Lansiranje je detektirano oko 7:27 po lokalnom vremenu. Projektil je ispaljen iz sjevernokorejske pokrajine Jagang prema moru, s iste lokacije kao i prošlotjedni projektil.

Amerikanci nakratko zaustavili polijetanja zrakoplova

Američko Indopacifičko zapovjedništvo procjenjuje da lansiranje ne predstavlja izravnu prijetnju za SAD i saveznike, ali “naglašava destabilizirajući učinak sjevernokorejskog programa ilegalnog naoružanja”. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u utorak da je nakratko zaustavila polijetanja iz nekih zračnih luka na američkoj zapadnoj obali kada se doznalo za testiranje balističkog projektila u Sjevernoj Koreji.

Američki je dužnosnik kazao da je to trajalo manje od 15 minuta “zbog inicijalnih izvještaja o događajima u Indopacifiku”, iako nije to izravno povezao s lansiranjem projektila. Nuklearni izaslanici Južne Koreje i SAD-a telefonski su razgovarali o testiranju projektila i koordiniranju odgovora. Složili su se da će pokušati obnoviti mirovni proces sa Sjevernom Korejom, objavilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova. (hrt.hr)