Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Hercegovina se tresla cijelu noć: Djevojka iz Stoca umrla, ima ranjenih, na ulicama odroni

Razoran potres magnitude 6.1 po Richteru zatresao je sinoć u 23.07 sati Bosnu i Hercegovinu. Epicentar je bio u Hercegovini na dubini od 10 kilometara, 15 km od Stoca, a podrhtavanje je navodno trajalo oko 30 sekundi.

Potres se osjetio i diljem Dalmacije: Sinju, Splitu, Dubrovniku, Zadru, ali i u Karlovcu, Zagrebu, Rijeci i Puli, kao i u susjednim zemljama – Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Italiji i Sloveniji.U potresu je poginula djevojka E. S. (27) nakon što je na obiteljsku kuću u naselju Kukavac pala veća stijena.

Prema navodima iz Županijske bolnice djevojka je u teškom stanju dovezena na odjel hitne medicinske pomoći bolnice u Mostaru nakon čega su je liječnici su je pokušali reanimirati, no nije bilo spasa. Njezini roditelji su lakše ozlijeđeni.Više osoba se obratilo Domu zdravlja s lakšim ozljedama koje su zadobili prilikom paničnog bježanja iz prostorija u kojima su se nalazili.

Prema nekim navodima ovo je bio peti najjači potres ikada izmjeren na tlu Bosne i Hercegovine, i najjači u posljednjih 50 godina.

Ljudi su u panici izašli na ulice u brojnim gradovima, snimke s društvenih mreža prikazuju velike odrone na ulicama, a pojedina naselja ostala su bez struje.

‘Na starijim zgradama vjerojatno ima oštećenja, ali je mrak pa je teško i vidjeti. Ima oštećenih automobila’, rekao je službenik u policijskoj upravi Ljubinje.(jutarnji.hr)