Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prijevremeni izbori u Splitu: Do 11.30 izašlo 12,36% birača

U Splitu su otvorena birališta na prijevremenim izborima za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika te za članove Gradskoga vijeća. Pravo glasa imaju 146.573 birača, koji će na biralištima dobiti 2 glasačka listića. Na jednom će moći birati među 9 kandidata za gradonačelnika, a na drugom među 11 lista za Gradsko vijeće. Do 11.30 sati na izbore je izašlo 12,36% birača. Prvi rezultati bit će objavljeni u 21 sat.
Do 11.30 u Splitu je izašlo 12,36% birača ili 15.183. To je u odnosu na redovne izbore prošle godine, kada je izašlo 14,4% odnosno 19.072 birača, 2,04% manje, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

U splitskom izbornom povjerenstvu nešto iza 11 sati za HTV su rekli kako je bilo nekoliko prijava zbog kršenja izborne šutnje te da se to provjerava.

  • Birališta su otvorena i izborne radnje se odvijaju normalnom dinamikom uz manje tehničke poteškoće koje su očekivane i koje se rješavaju u hodu. Zaprimili smo prijave o kršenju izborne šutnje i izvršit ćemo provjeru. O tome sada ne bih iznosio nikakve detalje, rekao je Vuko Adžić Katalinić iz splitskog izbornog povjerenstva.
    Kako izbori protječu i kada bismo mogli doznati prve rezultate, novinarka HRT-a Karmen Šore doznala je od predsjednika splitskog izbornog povjerenstva.

Sva 163 birališta u gradu su otvorena, 146.573 građana imaju pravo glasanja, za sada sve protječe mirno i dostojanstveno, nije bilo nikakvih prijava – izjavio je za HTV Dražen Maravić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva grada Splita.

Pandemija je, kaže, još prisutna pa su poduzete mjere, na ulazu biračkih mjesta se nalazi dezinficijens, 3 osobe su tražili mogućnost glasanja od kuće jer imaju COVID, kod njih će doći članovi biračkog odbora koji će im omogućiti glasanje.
Prijevremeni izbori održavaju se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20-ero vijećnika Gradskog vijeća.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

Splitske birače na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića – jedan s devet kandidata za gradonačelnika i njegove zamjenike i drugi s 11 kandidacijskih lista za popunu 31 mjesta u Gradskom vijeću. Pravo glasa ima 146.573 građana.

U utrci za gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada su nestranački Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), nezavisni Ante Franić, Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP).

Ne osvoji li nitko od gradonačelničkih kandidata natpolovičnu većinu drugi krug izbora za gradonačelnika održat će se za dva tjedna – 10. srpnja.

Na prijevremenim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, liste grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS-a, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS-a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU te liste HGS-a. (hrt.hr)