Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dramatični podaci – omjer radnika i umirovljenika nikad niži! Među najgorima Karlovačka županija

Hrvatska stari, brojna su upozorenja demografa, ekonomista i drugih o populaciji naše zemlje. Prema lanjskom Popisu stanovništva pali smo na 3,88 milijuna stanovnika, uz jasan trend odlaska velikog broja mladih u inozemstvo. To se odražava i na omjer radnika i umirovljenika, odnosno sposobnost mirovinskog sustava da iz uplaćenih doprinosa ili investicija proizvede dovoljan broj adekvatnih mirovina, prenosi KAportal.

Hrvatska je, primjerice, 1980. godine imala omjer od četiri radnika na jednog umirovljenika. Prema statistici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, 30. lipnja ove godine taj je omjer iznosio 1,33 radnika na jednog umirovljenika.
U najgoroj je situaciji Sisačko-moslavačka županija, u kojoj je omjer radnika i umirovljenika 0,98:1, što znači da umirovljenika ima više. Konkretno, 31. svibnja je bilo 917 umirovljenika više nego radnika, a 30. lipnja ih je bilo 1.052 više, što je jasan pokazatelj da se ovaj negativan trend na Baniji produbljuje, piše mirovina.hr.

Nekolicini županija prijeti isti scenarij. U toj skupini je i Karlovačka županija, koja je u svibnju i lipnju imala omjer od 1,08 radnika na jednog umirovljenika. Cijeli članak pročitajte na kaportalu.