Aktualno Kolumne Moja mirovina

Pravo na invalidsku mirovinu može se ostvariti do 65. godine života

I u narednim nastavcima kolumne nastojat ćemo biti aktualni, na način da upozoravamo čitatelje na rokove za podnošenje zahtjeva, ali i na uvjete za ostvarivanje pojedinih prava iz mirovinskog osiguranja, a i onih prava koja su vezana za službu mirovinskog osiguranja, kao što je doplatak za djecu i nacionalna naknada za starije osobe, o čemu smo pisali i u prethodnom postu.

Tako upozoravamo:

– svi stari (dosadašnji-zatečeni) korisnici doplatka za djecu, ukoliko smatraju da ispunjavaju uvjete za doplatak i u 2024.godini, trebaju do 29.veljače 2024.g. podnijeti novi zahtjev kako bi ostvarili pravo na doplatak nastavno od 1.ožujka,
– novi korisnici pravo na doplatak mogu ostvariti najranije od 1.ožujka 2024.g., a bilo bi ,zbog njih, poželjno da zahtjev podnesu što prije, ali mogu ga podnijeti u roku od 120 dana od 1.3.2024.g. i pravo će ostvariti od 1.3.2024.g..

-pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe priznaje se od dana podnošenja zahtjeva, a korisniku mirovine i zajamčene minimalne naknade koji se odrekao tih prava u korist nacionalne naknade pravo se priznaje od prvog dana nakon prestanka navedenih prava,
– upozoravamo potencijalne podnositelje zahtjeva za nacionalnu naknadu da se cenzus prihoda po članu kućanstva računa od bruto iznosa, a ne od neto iznosa mirovine, a za one koji ne znaju oporezive su mirovine iznad 560 eura (osobna olakšica).

Nacionalna naknada iznosi 150 eura, a najniža starosna mirovina za 15 godina staža iznosi 181,95 eura (15 godina staža x 12,13 eura( AVM).

Svi oni koji nisu ostvarili minimalno 15 godina mirovinskog staža (ne računa se staž za djecu), a najkasnije do 65. godine života nisu ostvarili pravo na invalidsku mirovinu, neće nikada ostvariti pravo na mirovinu, ali će moći ispunjenjem 65 godina života ostvariti pravo na nacionalnu naknadu.

Dakle, upoznajemo čitatelje da se pravo na invalidsku mirovinu može ostvariti do 65. godine života.

Mnogi građani s kojima sam razgovarao , negoduju zbog činjenice što neće nikada ostvariti pravo na mirovinu, zbog malo staža, a mnogi neće ostvariti pravo niti na nacionalnu naknadu zbog toga što mirovina bračnog partnera prelazi cenzus prihoda kućanstva od 300 eura po članu.. Pitaju, po meni opravdano, da li se na takav način favorizira tzv. svijet rada.Neminovno se nameće odgovor da se na ovakav način nastoje umanjiti socijalne razlike građana, a , uvjetno rečeno, oštećenih će uvijek biti.

Zbog izbjegavanja takvih slučajeva da se bez 15 godina mirovinskog staža ne može nikada ostvariti pravo na mirovinu već godinama upozoravam građane da na vrijeme provjere koliko staža imaju da bi, eventualno, na vrijeme mogli realizirati nedostatnu količinu staža i onda bez problema ostvariti svoje pravo na mirovinu.

Opet upozoravamo da postoji mogućnost plaćanja tzv. produženog mirovinskog osiguranja, koje se može realizirati jednu godinu unatrag od posljednjeg dana obveznog osiguranja, a takav staž se može realizirati i za vrijeme ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme privremene nezaposlenosti.Produženo osiguranje može se plaćati neograničeno, ali upozoravamo da se plaća na najnižu osnovicu, pa to može , eventualno, sniziti prosjek vrijednosnim bodova za izračun mirovine. No, ako nema druge alternative to je najjednostavniji način realizacije mirovinskog staža koji nedostaje.

Sve one koji imaju malo staža, a ostvaruju pravo na tzv. drugi dohodak, upoznajemo s činjenicom da se na temelju toga drugog dohotka, na koji se plaćaju doprinosi za mirovinsko osiguranje, ostvaruje tzv. izvedeni staž. Iznos ostvarene naknade stavlja se omjer s prosječnom plaćom u Rep. Hrvatskoj i dobiva se količina izvedenog staža koji se računa ravnopravno s ostalim vrstama staževa. Oni koji drugi dohodak ostvaruju, a cijelu godinu imaju staž iz obveznog osiguranja cijelu godinu ne mogu ostvariti pravo na izvedeni staž, jer se u pojedinoj godini ne može ostvariti više od 12 mjeseci staža osiguranja,ali za izračun mirovine iznos isplaćene naknade ulazi u količinu ostvarenog dohotka za izračun mirovine za pojedinu godinu.

Od ostalih aktualnosti :
– očekuje se usklađivanje mirovina od 1.siječnja 2024.g., u postotku od cca 4,26%
-uvjeti za žene za prijevremenu starosnu mirovinu su: 58 godina i 6 mj. života i 33 godine i 6 mj. staža osiguranja,
-uvjeti za žene za starosnu mirovinu su: 63 godine i 6 mjeseci života i minimalno 15 godina mirovinskog staža,
-uvjeti za žene i muškarce za starosnu mirovinu zbog dugogodišnjeg osiguranika su isti :60 godina života i 41 godina staža osiguranja.
To su samo osnovni uvjeti, a o svim mogućim varijacijama prava na mirovinu zbog snižavanje dobne granice zbog beneficiranog staža i sudjelovanja u Domovinskom ratu, o mirovinama po posebnim zakonima pisat ćemo također u sljedećim nastavcima kolumne.
U sljedećim objavama upoznat ćemo čitatelje o razlici u terminima vrsta staževa kao što je staž osiguranja i mirovinski staž i ostale vrste staževa.

Upozoravamo one koji imaju malo staža, a imaju problema s zdravljem i razmišljaju o pravu na invalidsku mirovinu da ,koliko je god moguće, ostvare prijavljivanja kod Zavoda za zapošljavanje kao nezaposlena osoba, jer im to prijavljivanje služi za tzv. sniženje gustoće staža. Ukratko rečeno , jedna trećina radnog vijeka osiguranika mora biti pokrivena stažem, a ako nema toliko staža ,tu pomaže ukupno vrijeme prijavljivanja kod Zavoda za zapošljavanje. Svojedobno smo pisali o računanju jedne trećine radnog vijeka, ovisno o stručnoj spremi, ali o tome ćemo detaljnije drugom prilikom.

Piše Momir Jakšić Momo