Aktualno Županija

„Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća koji diskriminira pacijente s obzirom na to gdje žive“

Zar su pacijenti u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj manje vrijedni?

Predsjednica Udruge DIGNITAS Marina Novaković Matanić poslala je medijima priopćenje, u kojem navodi:
“Ovim putem pozdravljamo inicijativu da se provede Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća, ali ne pozdravljamo što se vrši diskriminacija pacijenata i što se ovaj program nikako ne može nazvati Nacionalnim jer to bi značilo da svi pacijenti imaju jednaku priliku za njega.
Da bi se proveo ovaj program potreban je LDCT uređaj koji se nalazi samo u određenim bolnicama i to KBC Zagreb, Sestre Milosrdnice, Osijek, Rijeka, Split, kliničke bolnice Merkur i Dubrava, Opće bolnice u Varaždinu, Zadru , Dubrovniku, Slavonskom brodu, Virovitici i Puli, te specijalna bolnica Krapinske Toplice.
Zar su pacijenti u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Šibensko-kninskoj manje vrijedni?Kada se planirao  ovaj program, trebalo je razmišljati da se potreban uređaj nabavi i u ostalim središtima županije, jer većina pacijenata koji bi se i odlučili na ovaj program iz razloga udaljenosti i troškova sigurno neće otići.
Ovim putem osuđujemo ovakvu diskriminaciju pacijenata u RH i tražimo da prije samog početka programa Ministarstvo osigura potreban uređaj u svim središtima županije i da se program kvalitetno provede i bude dostupan svim pacijentima bez obzira iz koje županije dolaze.