Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – Matija Mlinac

Znate li da je Matija Mlinac bio najzaslužnija osoba za osnivanje Alpinističke zbirke u Zavičajnom muzeju Ogulin?! Obzirom da je rođen upravo na današnji dan 1932. godine u Ogulinu, u svojoj redovitoj rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva”, prisjetili su ga se djelatnici ogulinskog Zavičajnog muzeja.

Kako navode u svojoj objavi, nakon završetka srednje šumarske škole u Karlovcu, 1955. godine, Matija Mlinac upisuje šumarstvo na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Nakon fakulteta radio je na biološko – tehničkoj zaštiti željezničkih pruga.
Po dolasku u Zagreb učlanjuje se u Planinarsko društvo Sveučilišta “Velebit”, gdje postaje planinarskim vodičem, alpinističkim instruktorom i instruktorom Gorske službe spašavanja. Kao prvi pročelnik Stanice sudjeluje u osnivanju Gorske službe spašavanja u Ogulinu 1964. godine.

Posebno se istaknuo proučavanjem planinarske povijesti, što ga je potaklo da pokrene inicijativu za osnivanje Alpinističke zbirke u svom rodnom Ogulinu. Neumorno uz posao prikupljao je materijal za postav zbirke, koji je realiziran prilikom proslave 100 godina osnutka Hrvatskog planinarskog društva.

Kao alpinist sudjelovao je u alpinističkom pohodu u Norvešku 1964. godine. Hrvatski planinarski savez ga je proglasio najboljim planinarskim dužnosnikom u 1999. godini. Iako ga je život vezao za Zagreb, uvijek je u srcu nosio svoj rodni Ogulin. Matija Mlinac umro je 7. ožujka 2006. godine u Zagrebu. (ZMOg)

Matija Mlinac muzej