Aktualno OG sada Ogulin

Čiji je most? Brigo moja pređi na drugoga…

Kako se čini, situacija sa mostom koji spaja ulicu B. Frankopana i Lomošćansku cestu,  sve se više zakomplicirava.

Naime, nakon što su ogulinski novinari objavili priču o lošem stanju u kojem se nalazi ovaj most, na što su prijašnje i sadašnje garniture ogulinske gradske vlasti, od 2009. godine do danas, upozoravale nadležne u ŽUC-u, idućeg dana Županijska uprava za ceste postavila je znakove za zabranu prometa prijevoznim sredstvima težim od 20 tona, ne obavijestivši o tome ni Grad Ogulin, ni policiju.

Iz Županijske uprave za ceste Karlovac danas nam je stigao odgovor pitanja koja smo im uputili ovog tjedna, a zanimalo nas je slijedeće:

1. Jesu li upoznati sa stanjem u kojem se danas nalazi most prema Lomošćanskoj cesti?
2. Zašto od 2009. godine izostaje reakcija Županijske uprave za ceste?
3. Kada je posljednji put izvršen pregled statike i konstrukcije samog mosta?
4. Ukoliko je učinjen takav pregled, što su pokazala izvješća – je li most siguran za prometovanje, posebno teških teretnih vozila?
5. Planira li se uskoro, i, ako da, kada točno sanacija mosta prema Lomošćanskoj cesti?

U odgovoru među ostalim stoji:

Županijska uprava za ceste kontinuirano prati stanje svih mostova u nadležnosti ŽUC-a pa tako i mosta prema Lomošćanskoj cesti.

Krajem 2017.godine na mostu prema Lomošćanskoj cesti napravili smo antikorozivnu zaštitu i odradili potrebne popravke.

U siječnju 2021.godine stručne službe ŽUC-a obišle su most te je utvrđeno da nije narušeno statičko stanje mosta.

Ono što je bitno napomenuti jest činjenica da je Odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (NN 18/21) lokalna cesta 34/101 prešla u nadležnost Grada Ogulina.

Unatoč navedenome, Županijska uprava za ceste ima u planu tijekom ožujka i travnja ove godine sanirati nogostup na mostu te će se postaviti nova prometna signalizacija.”

 

Dobili smo i odgovor policije, u kojem se navodi:
“Policijski službenici prilikom provođenja nadzora sigurnosti cestovnog prometa provode i nadzor poštivanja postavljene prometne signalizacije, odnosno prometnih znakova koji upozoravaju na određenu opasnost koja im prijeti na određenoj cesti ili dijelu te ceste, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i obaveze kojih se sudionici u prometu moraju držati i daju potrebne obavijesti za siguran i nesmetan promet.

Policijski službenici i predstavnici Županjske uprave za ceste, koja je vlasnik lokalne ceste 34101 i mosta, izvršit će zajednički obilazak navedene lokacije i alternativnog pravca za vozila ukupne mase iznad 20 tona kojeg svakako treba i dodatno označiti. Za napomenuti je da se državna cesta D-42 proteže ulicama Sv. Rok – Bolnička – Vladimira Nazora – Trg hrvatskih rodoljuba, nakon čega teretni promet može prometovati ulicama Ivana Gorana Kovačića, Ivana bana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera u smjeru poduzetničke zone Ogulin ili dalje od Trga hrvatskih rodoljuba u smjeru Vrbovskog, dok se od Ulice Sv. Rok Ulicom Lomošćanska cesta nesmetano može prometovat do raskrižja sa Ulicom Škrile I. Za sve daljnje informacije upućujemo Vas na Županijsku upravu za ceste u čijoj nadležnosti je navedeni dio lokalne ceste i pripadajući most na koji se odnosi navedeno ograničenje”.

Dakle, ŽUC tvrdi da je cesta gradska, što i jest točno, ali je to postala tek prije tri dana, kad je Odluka o razvrstavanju javnih cesta stupila na snagu. Postavlja se pitanje – kako je onda moguće da je ŽUC jučer postavio znak na cesti kojoj nije vlasnik?

O tome, očito, još ni policija ne zna ništa, a ni gradski čelnici do danas nisu imali ta saznanja. Stoga ne čudi da su za sutra sazvali tiskovnu konferenciju, koja će se održati u 9 sati, na – mostu.