Aktualno Županija

Dom zdravlja Karlovac od rujna uređen, ali i dodatno opremljen – Na ultrazvuk štitnjače, abdomena ili gustoće kostiju više neće trebati u bolnicu

Uređene i obnovljene prostorije, prilagođene osobama s invaliditetom, od ulaza i čekaonica do sanitarnih čvorova, ali i mogućnost obavljanja pregleda za koje su do sad morali u bolnicu, poput ultrazvuka štitnjače i abdomena, te gustoće kostiju, od rujna očekuje pacijente Doma zdravlja Karlovac i na Dubovcu, u Staroj bolnici i na Baniji, u Školskom dispanzeru.

Najavila je to na današnjoj pressici ravnateljica Tatjana Šterk-Tudić, napomenuvši da bi sve trebalo biti gotovo u kolovozu. Dio je to projekta KaŽu zdravlje, vrijednog 11,5 milijuna kuna, za koji je većina novca Županiji stigla iz EU fonda i kojim će biti uređeni i opremljeni i drugi domovi u Karlovačkoj županiji. Na karlovački Dom zdravlja odnosi se 2,7 milijuna kuna.

– Ovime ćemo značajno unaprijediti i podignuti razinu kvalitete naših usluga, te smanjiti broj upućivanja u područje sekundarne zdravstvene zaštite. Imat ćemo novu medicinsku i dijagnostičku opremu pa pacijenti neće više morati uputnicom za neke preglede u bolnice, nego će ih obaviti ovdje, kod naših educiranih zdravstvenih radnika, kazala je Šterk-Tudić, napomenuvši da Dom zdravlja ne misli stati na ovom projektu – već priprema novi, za energetsku obnovu zgrade.
Projekt KaŽu zdravlje, po riječima župana Damira Jelića, govori da primarna i zdravstvena zaštita dobro surađuju jer je točno procijenjeno što je potrebno u domovima zdravlja da bi se rasteretila bolnice.

– Na stotinu ljudi četiri osobe ne bi trebale doći u sekundarnu zdravstvenu zaštitu zbog dobre usluge ovdje i drugim domovima zdravlja. Primjerice, trudnica iz Ozlja više neće morati na 3-D ultrazvučni pregled u karlovačku Bolnicu jer će ga moći obaviti u ginekološkoj ordinaciji u tamošnjem Domu zdravlja, ilustrirao je Jelić. (kaportal.hr)