Aktualno Županija

Gradska toplana još uvijek vodi sporove s građanima koji su “rezali” radijatore – većini je isključenje legalizirano

– Od Toplane je odvojeno 20.300 kvadrata, u novcu oko 150.000 kuna mjesečno, a 8.000 kvadrata priopojeno, vjerujem da je to Vojarna u Domobranskoj. Odvojena je Županija, čujem da im je preskupo. Od tih odvojenih kvadrata, na vlasnike stanova odnosi se oko 8 posto, a iz godine u godinu troši se poprilična suma na sudske sporove, i redovno se gube. Čuo sam da je 30 odvojenih fizičkih osoba. Postoje još ljudi iz stare Toplane, nema nikakve osnove da te ljude gonite, ali vodite bitku protiv penzionera, trošite društvene novce i tražite kredite i slične stvari kako bi podmirili gubitke, prozvao je Gradsku toplanu vijećnik Živog zida Čedomir Tatalović.

Da je izdvajanje kada korisnik unutar zgrade ne želi više primati energiju preko centralnog toplinskog sustava i plaća fiksne troškove ili paušal, a predomisli li se, vrlo brzo može se vratiti u sustav, dok je isključenje potpuno izdvajanje iz sustava, što je moguće jedino ako to učini cijela zgrada, napomenuo je direktor Gradske toplane Hrvoje Klobučar, ali podatke o tome kako korisnicima ove gradske tvrtke uglavnom prestaju biti ustanove i tvrtke, a ne građani, nije opovrgnuo. Potvrdio je da se vodi “manji broj sudski procesa”, uglavnom vezanih za vrijeme kada je “stara” Toplana prestala s radom, a nova Gradska toplana osnovana.

– U tom međuprostoru neki krajnji kupci odlučili su da se ne priključuju. To je, pravno gledano, sivi prostor u kojem je bilo potrebno odraditi neke radnje, neki su odradili, neki nisu, a nakon što je nova Toplana počela s isporukom usluga, još neki su htjeli tim putem. Nije potpuno jednostavno i jednoznačno za svakog korisnika, nemamo slobodu tumačiti propise nego se nastojimo maksimalno pravno informirati o svakom slučaju i na taj način rješavamo svaki slučaj. Vezano za te stare slučajeve, velika većina, ne svi, jer su došla pravomoćna rješenja, prestali su biti korisnicima Gradske toplane, ali nije kod svih jednoznačna slika i sudsko postupanje; stvar je siva, nije crno-bijela i savjesno ćemo voditi te procese dok se sve ne riješi onako kako sud odluči. Većini je legalizirano to isključenje, mali broj nije. Ti troškovi pravni nisu neki značajni, nisu koji ne bi opravdavali takvo savjesno postupanje, izjavio je Klobučar.

On iznose koje Gradska toplana daje na sudske troškove nije spominjao, no Tatalović je iznio i njih, primjetivši da se sude s nekim umirovljenicima još od vremena stare Toplane, što traje godinama.

– Sudski troškovi nisu manji, za 2017. bili su 300-400.000, kao i svake godine, koliko i Grad troši na advokate. Potrošeno je 1,6 milijuna kuna na sudske troškove, od toga je 1,1 milijun izgubljen u 6 godina, od kad je nova Toplana, naveo je Tatalović, a Klobučar ih nije opovrgnuo. (kaportal.hr)