Aktualno Županija

Napušteni mačići i štenci pronalaze se po cijelom gradu – zašto se gradska Odluka o obveznoj kastraciji ne provodi kako bi trebala?

Napušteni mačići i štenci proteklih tjedana se gotovo svakodnevno pronalaze po cijelom gradu Karlovcu pa udruge za zaštitu životinja i volonteri imaju pune ruke posla da ih zbrinu i pokušaju udomiti. Nažalost, ovo je još samo jedna potvrda da gradska Odluka o kućnim ljubimcima kojom se vlasnicima daje na izbor hoće li ili ne provesti sterilizaciju ili kastraciju svog psa ili mačke baš i nema previše smisla.

Naime, na naš upit iz karlovačke gradske uprave odgovoreno nam je da je Izjavu o prijavi posjedovanja nesteriliziranog/nekastriranog psa u 2018. i 2019. godini predalo tek 9 vlasnika, za ukupno 16 pasa. S obzirom na broj građana koji imaju kućne ljubimce i srazmjer broja sterilizacija i kastracija provedenih u karlovačkim veterinarskim ambulantama na zahtjev privatnih vlasnika evidentno je da je velik broj građana u prekršaju, pa niti ne čudi da na ulicama ima toliko ostavljenih i neželjenih mačića i štenaca. Ostaje pitanje kako se Odluka kontrolira?

– Kontrola odredbi Odluke o kućnim ljubimcima, napuštenim ili izgubljenim životinjama te divljim životinjama vrši se pojedinačno u kućanstvima prilikom provedbe nadzora po prijavi o kršenju uvjeta i načina držanja pasa i mačaka. Periodičnim nenajavljenim terenskim kontrolama uz kontrolu ponašanja vlasnika prilikom kretanja po javnim površinama kontrolira se i provedba mikročipiranja, cijepljenja te provedba sterilizacije /kastracije. Prilikom terenskog obilaska građanima se distribuira promotivni materijal o odgovornom držanju pasa, rečeno nam je tek kratko iz karlovačke gradske uprave.

– Grad Karlovac je svojom gradskom odlukom propisao obveznu trajnu sterilizaciju za pse i mačke. Do sada se za takvu mjeru odlučilo preko 150 gradova i općina u Republici Hrvatskoj uključujući i grad Zagreb. Trajna sterilizacija je jedina učinkovita mjera kojom se može spriječiti nekontrolirano razmnožavanje kućnih ljubimaca. Napušteni psi i mačke, prvenstveno štenci i mačići ne padaju s neba, rezultat su nekontroliranog razmnožavanja skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka, koje nakon što ih ne mogu udomiti, neodgovorni skrbnici bacaju po poljima, šumama, gradskim parkovima ili ih bace susjedu u dvorište, rekao je za KAportal Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Dodaje da je Grad Karlovac u tom smjeru dobro krenuo, stvorivši pravne preduvjete da se trajna sterilizacija provodi, međutim, to nije dovoljno.

– Mnogi gradovi su se odlučili da subvencioniranjem trajne kastracije pomognu svojim građanima da kastriraju svoje kućne ljubimce imajući na umu da je to prvenstveno ušteda za grad time što naknadno neće morati zbrinjavati napuštene i neželjene potomke tih životinja Udruga Prijatelji životinja ima sklopljen ugovor s veterinarskom ambulantom u Karlovcu za kastraciju pasa i mačaka po povoljnijoj cijeni, kaže nam Oman.

Tako zainteresirani mogu prijaviti svoje kućne ljubimce za povoljniju kastraciju putem linka, pa za svoje ljubimce dobiti povoljniju kastraciju. Cijena je za mačke (ženke) 200 kn a mužjake 100 te za pse, ženke 400 kuna i mužjake 300 kuna.

– Druga mjera, osim trajne sterilizacije kojom se može spriječiti napuštanje životinja je provedba kontrole mikročipiranja. Obveza gradova i općina je da ju provedu na način da komunalni redari obiđu sva kućanstva i provjere jesu li svi psi na njihovom području mikročipirani. Zakonom o zaštiti životinja je propisano da su gradovi do 30. lipnja 2018. godine, dakle prije godinu dana već morali provesti takvu kontrolu. Prema informacijama kojima raspolažemo grad Karlovac ju nije proveo ili ne u mjeri, obimu i temeljito kako do Zakon nalaže, rekao je još Oman dodavši da nažalost, unatoč trudu volontera udruga za zaštitu životinja i svih empatičnih pojedinaca, priljev novih napuštenih životinja se neće zaustaviti dokle god se ne provede temeljita kontrola mikročipiranja i dok Grad ne osvijesti svoje građane da su psi i mačke njihova odgovornost i da ih moraju sterilizirati i mikročipirati.

Dakako, treba poticati ljude da, ukoliko žele kućnog ljubimca ga udome, a ne kupe, jer u situaciji kada imamo na tisuće napuštenih životinja odlučivanje na udomljavanje umjesto kupnje je jedino prihvatljivo i društveno odgovorno. (KAportal.hr)