Aktualno Županija

Zbog neopreznosti odraslih djeca često stradavaju u prometu – u Karlovačkoj županiji u 2017. šestero ih teško, a 31 lakše ozlijeđeno

 U prometnim nesrećama često stradavaju i djeca, najčešće kao putnici u vozilu ali i kako pješaci. Uglavnom do nesreća dolazi zbog neopreznosti odraslih, pa uoči nastavka školske godine ponovo apelira na vozače da povećaju pažnju kako bi zaštitili svoju i tuđu djecu.

Na području Policijske uprave karlovačke u 1.115 prometnih nesreća koje su se dogodile u 2017. godini šestero je djece je teško, a 31 dijete lakše ozlijeđeno. U policiji kažu da je ipak jedan od pozitivnih pokazatelja smanjenje broja teško i lako ozlijeđene djece, čemu uvelike doprinose sigurnija vozila, opremljena novim tehničkim rješenjima koja umanjuju težinu ozljeda. Tako je u 2017. godini zabilježeno 110 teških ozljeda, odnosno 13,4 posto manje nego u 2016. Lako ozlijeđene djece bilo je 1,7 posto manje u 2017. u odnosu na 2016. godinu.

Na povećanje sigurnosti djece u prometu mogu utjecati vozači jer često se djeca nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

– Posebnu pozornost treba usmjeriti na vožnju na cestama, u zonama pješačkih prijelaza u blizini škola, vrtića i dječjih igrališta te smanjiti brzinu kretanja vozila, kako bi se moglo na vrijeme uočiti djecu koja se kreću nogostupom i u određenom trenutku pokušavaju prijeći ili već prelaze cestu, kažu u policiji.

Dodaju da nepropisno parkiranje, u zonama škola i vrtića, uvelike smanjuje vidljivost i mogućnost pravovremenog reagiranja vozača, posebno u situacijama kada dijete neoprezno istrči na cestu. Za bolju sigurnost bitna je što veća uočljivost djece – pješaka, koja se može povećati i nošenjem svijetle odjeće ili reflektirajućih detalja, osobito u ovo doba godine, kada su dani kraći, a vrijeme češće tmurno i s oborinama.