Aktualno OG sada Ogulin

Zanimljiv “Aktualac”

Sjednica Gradsko vijeća počela je minutom šutnje za generala Petra Stipetića, počasnog građanina Ogulina, a nastavljena polaganjem prisege novih vijećnika. Naime, umjesto Ines Galetić Žagar , novi vijećnik iz HDZ-a je Ivica Porubić, a umjesto Siniše Ljubojevića, iz redova DSS-a , Nikolina Maravić.
Goran Vukelja, načelnik Policijske postaje podnio je izvješće o radu za prošlu godinu. Rasprave vijećnika nije bilo, pa se nastavilo sa postavljanjem pitanja na Aktualnom satu. Dvanaest vijećnika postavilo je 17 pitanja.
Zlata Kurelac (HDZ) zanimala se u kojoj je fazi uvođenje plina u gradsku upravu. Hrvoje Magdić (HDZ) se osvrnuo na probleme Vijeća Mjesnog odbora Lomost i pitao zašto je poništen natječaj za udruge koje se financiraju iz proračuna. U odgovoru je gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao da je od 21 udruge i 55 programa, samo devet udruga dostavilo kompletnu dokumentaciju. Stoga će natječaj ponoviti. Ivan Vučić (HDZ) kazao je da je 40 djelatnika Reneteha dobilo otkaz i da su došli u gradsku upravu. Gradonačelnik je replicirao da otkaz nije dobio nitko, a protiv koga su prosvjedovali nije mu poznato. Koliko zna, svi i dalje rade, a javno je pročitao pismo namijenjeno gradskim vijećnicima, u kojem se demantiraju neplaćanja Reneteha i Otočkih vrhova prema dobavljačima i objašnjava spor koji se vodi pred sudom, a ne pred javnošću. A onda je zaiskrilo na relaciji Vučić-Željko Stipetić, kojem je Vučić održao „predavanje“ o njegovim pravima. Ni ovaj mu nije ostao dužan, pa ga je pitao koju točku Poslovnika ili Statuta on kao predsjednik Gradskog vijeća krši. „Žalosti me vaš stav, ali to ide vama na dušu“-poručio je Stipetić Vučiću.
Darko Vukelić (nezavisni) htio je čuti hoće li se graditi obilaznica da se olakša promet do Poduzetničke zone, a Nevenka Dujmić (SDP) pitala je hoće li i zašto poskupjeti odvoz komunalnog otpada. Petra Milanović (SDP) osvrnula se na čišćenje snijega i povećane troškove, koji će ove godine doseći i dva milijuna kuna. Bojan Prebežić (SDP) osvrnuo se na dogradnju i mogućnost gradnje novog vrtića, te na radove u Pučkom učilištu koje bi konačno trebalo privesti kraju. Glavni projektant je otkazao suradnju u Pučkom, odgovorio je gradonačelnik i napomenuo kako u ovoj ustanovi ima čitav niz problema, a za dovršetak radova trebat će još 8 milijuna kuna. Uz uloženih 17, Pučko bi nas tako moglo koštati 25 milijuna kuna!
Milan Sabljak (HDZ) osvrnuo se na rekonstrukciju ceste Hačko –Bolnička i pitao gradonačelnika u kojoj je fazi dovršetak poslova, a iz odgovora se moglo doznati da se to može očekivati tijekom sljedeće godine, a moguće je i rješenje uvođenje jednosmjerne prometnice.
Sanjin Rodić(HDZ) htio je čuti nešto o zapošljavanjima u gradskim tvrtkama i gradskoj upravi, gdje su upošljavaju SDP-ovci, bez natječaja. Dobio je potvrdan odgovor , uz napomenu da natječaji nisu bili potrebni, a doznalo se i da je Ivana Salopek Šumonja od sada uposlenik, a ne volonter. Ivica Porubić(HDZ) joj je poručio da je time obmanula i prevarila građane, a imao je i zamjerke na rad zimske službe.
„Ne dozvoljavam da se uz moje ime navode takve riječi kao što su obmana i prevara. Kad sam se kandidirala istakla sam da ću biti volonter, odvjetnica sam 16 godina i nastojala sam u 9 mjeseci obnašati obje funkcije. Nitko mi ništa nije dao i na ničijem teretu nisam bila. Sada želim dati maksimum od sebe za ovaj grad, a na dva radna mjesta to više ne mogu. Svjesna sam da preuzimam veliki rizak, ali to je moj problem, moja žrtva i moja odluka“- oštro je odgovorila Ivana Salopek Šumonja, poručivši Porubiću da se već na prvoj sjednici ponaša nedolično, te se ona osjeća revoltirano, ne samo kao žena, već i kao dužnosnica.
Ljiljana Gračanin (SDP) osvrnula se na direktive EU oko zbrinjavanja otpada i moguće zatvaranje Sodola, a Nikolina Maravić (DSS) zaključila je vijećnička pitanja njenim osvrtom na rad zismkih službi i pozvala direktora Županijske uprave za ceste da vidi u kakvom su stanju prometnice u njihovoj nadležnosti.

Snimku Aktualnog sata moći ćete pogledati na OGportalu, kao i do sada. Dok ovo pišemo, završene su, dakle, tri točke. Pred vijećnicima ih je još čak 31…