Aktualno Županija

Više od polovice potrebne struje u zoni na Logorištu od ljeta će stizati s krovova

Poduzetnici za fotonaponske elektrane neće imati troškova, samo ušteda

– Ovo je sjajan, inovativan projekt “biznis za biznis” u kojem otvaramo vrata privatnom partneru za korisnike zone – i jedni i drugi su gospodarstvenici koji “hrane” proračun – i radimo, prvi put, sedam elektrana i baterijski sustav u jednoj poslovnoj zoni, te ugovaramo opskrbu električnom energijom. Korisnici će ovdje ostvarivati konkretne, financijske uštede jer će imati povoljnije uvjete kupnje električne energije: na razini 16 korisnika, koliko je sudjelovalo u izradi ovog dokumenta, možemo im omogućiti ukupnu uštedu veću od milijun kuna. Na ljeto se nadam puštanju u pogon elektrana, najavio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac, na današnjem predstavljanju mogućnosti ugradnje fotonaponskih elektrana na krovovima tvrtki u Poduzetničkoj zoni Korana na Logorištu.

Analiza je pokazala da od spomenutih 16 tvrtki, njih 7 ima lokacije pogodne za ugradnju fotonaponskih elektrana i baterijski sustav za pohranu, moći će proizvoditi električne energije dovoljno za više od 50 posto potreba 16 objekata u vrijeme visoke i oko 15 posto u vrijeme niske tarife. Ulaganja tvrtki i Županije, vlasnice zone, su nula kuna.
– Tvrtke potpisuju ugovore s ponuditeljem, registriranim za opskrbu električnom energijom, na razdoblje do 10 godina i taj investitor je nositelj cjelokupnih ulaganja, uz obvezu isporuke električne energije iz fotonaponskih elektrana i skladištene u baterijskim sustavima po barem 5 posto nižoj cijeni od one koji poslovni subjekti trenutno plaćaju. U startu već imaju uštede, bez da su išta uložili i snosili bilo kakve rizike, a benefit sustava će nakon isteka ugovora imati objekti na čijim se lokacijama nalaze, bit će u njihovom vlasništvu. Sve tvrtke imat će nižu cijenu električne energije, a ekonomsko-financijskom analizom smo dokazali da se to opskrbljivaču isplati u manje od 10 godina, čak i ako cijene budu niže za više od 5 posto, pojasnio je Marko Vlainić, voditelj projekata u REGEA-i.
Ovim su projektom, nazvanim Sunce na dlanu – koji će se moći širiti i na nove poduzetnike kako u budućnosti budu stizali u zonu – na koristi svi, napomenula je dožupanica Martina Furdek Hajdin, a direktor Poduzetničke zone Korana Željko Fanjak dodao da će poduzetnici imati jeftiniju energiju, investitori prihod, ali i Županija jer će koristiti obnovljive izvore energiju i smanjivati negativan utjecaj na okoliš.

Korana će provesti postupak javne nabave za odabir tvrtke koja će graditi elektrane, vjerojatno u veljači i ožujku, nakon konačnih dogovora sa svih 23 poduzetnika koji posluju u zoni pa, po riječima predstavnika REGEA-e, nema razloga da u ljeto 2020. elektrane ne budu puštene u pogon. (kaportal.hr)