Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Karlovački ugostitelj nije provodio epidemiološke mjere u svojem noćnom klubu – to ga je skupo koštalo, točno 30.000 kuna

STIGLA PRESUDA

Kao olakotne okolnosti sud je cijenio da djelatnost ugostiteljstva od početka pandemije Covid-19 nije mogla biti obavljana u normalnim uvjetima, niti ostvarivati planiranu zaradu

Zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, Općinski sud u Karlovcu je nepravomoćno kaznio jedan karlovački ugostiteljski objekt, odnosno direktora poduzeća sa čak 30.000 kuna.

Proglašeni su krivima jer 31. listopada prošle godine u noćnom klubu “nisu osigurali provođenje mjere fizičkog distanciranja (za cijelo vrijeme boravka u prostorima, potrebno je održavanje fizičke udaljenosti između osoba, posjetitelja i osoblja od 1,5 metara, uključujući dolazak i odlazak), nisu osigurali pridržavanje ograničenja ukupnog broja posjetitelja u noćnom klubu (u prostoru noćnog kluba je zatečeno 143 posjetitelja, a na ulazu u objekt je istaknuta obavijest da je maksimalno dopušteni broj gostiju koji se smije nalaziti unutar objekta 107) i nisu poštovali zabranu korištenja podija za ples”.
Okrivljenoj pravnoj osobi izrečena je kazna zatvora od 20.000 kuna, a direktoru kao odgovornoj osobi 10.000 kuna. Direktor poduzeća nije odgovarao na pozive suda, pa su mu kaznu odredili bez njegove nazočnosti, odnosno na temelju zapisnika i inspekcijskom nadzoru, koji je obavila ovlaštena osoba. Započeo je, kažu, oko 22 sata.

  • Utvrđeno je da je na vidljivom mjestu u ulazu u objekt nije istaknuta obavijest o dopuštenom maksimalnom broju gostiju i to 107, a da su u objektu zatečena 143 gosta, da fizički razmak između stolova nije bio najmanje tri metra, da unutar prostora nije održavana propisana fizička distanca razmaka između pojedinih grupa posjetitelja koja mora iznositi 1,5 metara, niti fizička distanca razmaka između gostiju za stolom, najmanje 1,5 metara, da se ne poštuje zabrana korištenja plesnog podija za ples, da se nije vodila evidencija posjetitelja u objektu (ime, prezime i broj telefona), te da se u nadziranom objektu nije postupalo sukladno Odlukama i preporukama po kojima je vršen inspekcijski nadzor, da prisutni djelatnici ugostiteljskog objekta nisu htjeli potpisati zapisnik, sudjelovati u inspekcijskom nadzoru, niti preuzeti primjerak zapisnika, a da su nadzoru bili nazočni i policijski službenici PP Karlovac – pobrojali su na sudu.
    Okrivljeni direktor je u tri godine čak 15 puta bio pravomoćno kažnjavan zbog prekršaja – sedam puta zbog prekršaja u prometu, jednom zbog kršenja mjera samoizolacije, četiri puta zbog drugih prekršaja iz domene gospodarstva i dva puta zbog prekršaja iz domene remećenja javnog reda i mira.

Kao olakotne okolnosti sud je cijenio da djelatnost ugostiteljstva od početka pandemije Covid-19 nije mogla biti obavljana u normalnim uvjetima, niti ostvarivati planiranu zaradu, a kao otegotnu okolnost da su propisane mjere kritične zgode u ugostiteljskom objektu višestruko prekršene, iako su bile precizno propisane odlukama i preporukama Stožera civilne zašite Republike Hrvatske i to za svaku djelatnost pojedinačno, pa tako i za djelatnost noćnih barova i klubova na području Republike Hrvatske.(kaportal.hr)